Ares kritiske blogg

Aktive faglige tillitsvalgte er velferdsstatens fremste garantister

onsdag, mai 31, 2006

Sylvia, da!


- Vi overfører årlig 70 milliarder kroner til sykehusene, og innenfor de rammene er det penger til å øke kapasiteten.

Uttalelsen er helse- og omsorgsminister Sylvia Brustads, og kom da hun i går kveld forklarte i Østlandssendingen hvordan sykehusene i Oslo-området skal klare å utvide fødekapasiteten med 400 i året, slik regjeringen nå pålegger Helse Øst. Jeg måtte sjekke nettet for å være sikker på om det jeg hørte var riktig. Det var det dessverre.

Saken er at antallet fødende i Oslo har blitt stadig flere etter at den gode fødeavdelingen på Aker ble nedlagt i 2004. Helsebyråkratene i Helse Øst mente i sin tid at fødselstallene ville synke - i alle fall sa de det for å forsvare Aker-nedleggelsen. Prisen er det fødende kvinner som har måttet betale, i form av smekkfulle fødeavdelinger. Kapasiteten er sprengt med 2000 fødsler i året. På Ullevål blir hvert døgn én eller to fødende kvinner avvist etter at riene har kommet.

Det eneste naturlige svaret på krisa er selvfølgelig å gjenåpne Akers fødeavdeling, slik blant annet Brustads partikollega i helse- og sosialkomiteen i Oslo, Trond Jensrud, har krevd. Med andre ord: Flere penger tilbake til fødetilbudet i Oslo-området.

Sylvia Brustads uttalelse om en økning framstår som hjertevarm og omsorgsfull. I realiteten er den hjerterå. For Brustad vil altså ikke bruke penger. Det betyr selvfølgelig at de ansatte på fødeavdelingene blir presset til å jobbe enda hardere enn de allerede gjør. Stressa, utslitte ansatte er ikke bra for verken de fødende eller deres mødre. (Eller for oss fedre, for den del.)

I et større perspektiv er Brustads holdning illevarslende. Ved å gjenta at 70 milliarder er mye penger, kan i prinsippet alle gode krav avvises. Men problemene i Helse-Norge kan ikke løses ved å kreve bedre "ressursutnyttelse" alene. Som sosialøkonom Peder Martin Lystestøl har vist, går mindre og mindre av Norges BNP til offentlige tjenester, og utviklingen er spesielt merkbar etter innføringen av sykeshusreformen i 2002.

Det er vel derfor det heller ikke kom 5 øre i revidert nasjonalbudsjett til å forhindre de dramatiske sommerstengningene i rustilbudet i Oslo. Brustad ber i realiteten pasientene greie seg som best de kan - enten de føder et barn, eller de setter seg en overdose i Oslo i sommer.