Ares kritiske blogg

Aktive faglige tillitsvalgte er velferdsstatens fremste garantister

mandag, mai 22, 2006

Mental Helse på rett vei


Mental Helse (MH) har lenge, på tross av å være landets desidert største psykiatri-brukerorganisasjon, vært merkelig politisk tafatt. En av årsakene er at MH har valgt å holdt seg inne med establishment. Det blir det lite systemkritikk av.

Det var derfor svært gledelig da landsstyret i MH i forrige uke gjorde et knapt flertallsvedtak om å si nei til sponsing fra legemiddelbransjen. Saken omtales også grundig i dagens Klassekampen.

Dette er et viktig skritt å ta, selv om Mental Helse sier de bare har fått ca 25.000 i året fra legemiddelfabrikantene. Å ta imot penger fra disse firmaene er å selge seg til intet mindre enn notoriske løgnhalser og samvittighetsløse profitører. Les for eksempel i VG på lørdag hvordan legemiddelgiganten GlaxoSmithKline først nå er nødt til å innrømme at lykkepillene de lenge uhindret har fått pushe på verden faktisk kan gi deprimerte mennesker økt selvmordsfare!

I mange år forsøkte GlaxoSmithKline å latterliggjøre forskerne som påviste økt suicidalitet. Ikke før USAs Food and Drugs Administration tok tak i saken ble firmaet tvunget til sin oppsiktsvekkende retrett. I mellomtida har lykkepillene, som har god effekt på mange, men som altså må brukes med den ytterste forsiktighet, og ikke som nå, pøses ut på alt fra mistilpassete småbarn til triste oldinger, fått fortsette å ta liv. Og selvfølgelig: Skaffet legemiddelbransjen enorme inntekter.

Å motta sponsing fra legemiddelbransjen gjør det like vanskelig å være en troverdig aktør for mennesker med psykiske lidelser, som humanitære organisasjoner som baserer seg på automatinntekter å framstå som å slåss mot fattigdom. For Mental Helses del har bindingene betydd at medlemsbladet deres, Sinn & Samfunn, så og si aldri har skrevet kritisk om psykofarmakaindustrien.

Nettopp denne manglende kritikken har skilt MH fra de øvrige, mindre - men langt mer interessante - brukerorganisasjonene, som Aurora, WSO og ikke minst Landsforeningen for pårørende innen psykiatrien (LPP), som lenge har avvist legemiddelbransjen blankt.

Mental Helse er rett og slett alt for ufarlig. Bruddet med legemiddelbransjen kan bidra til å endre dette. Men forstatt gjenstår inntrykket av at landets største brukerorganisasjon i psykiatrien er trygt plassert i "folden".

En løsrivelse fra de sterke båndene som organisasjonen ser ut til å være bundet til departement, direktorat og helseforetak med, er derfor neste utfordring for Mental Helse.