Ares kritiske blogg

Aktive faglige tillitsvalgte er velferdsstatens fremste garantister

tirsdag, april 18, 2006

Forsvaret VAR aktive i Alta-aksjonen


I dag er det blitt kjent at regjeringen planla å sette inn soldater mot demonstrantene i Alta-Kautokeinovassdraget i 1979. I en ny bok av journalist Lars M. Hjorthol kommer det fram at statsminister Oddvar Nordli stanset planene i siste minutt. Det skal Nordli ha takk for.

Men jeg vet at Forsvaret likevel ble satt inn for å knekke de sivilt ulydige. Jeg var menig soldat i lett luftvernartilleribatteriet (LLA) på Banak flystasjon i Lakselv på slutten av Alta-kampen, i 1981, og var vitne til det hele. Jeg har ofte etterpå tenkt at her var det mye offentligheten ikke fikk vite.

For det var til Banak de kom, de 600 politifolkene som ble sendt til Alta og forlagt i en turistbåt under ledelse av den militante politimester Henriksen. Det var Forsvarets Hercules-fly som fraktet politifolkene til Finnmark. Og det var Forsvaret som sørget for at politifolkene kom seg ubemerket til kamparenaen. Jeg vet det, for jeg var selv forbløffet vakt den natta buss etter buss med politifolk kjørte gjennom bommen til flystasjonen og videre over fjellet til Alta.

Det var også med undring vi Banak-soldater ble beordret til å male om de ganske mange Volvo beltevognene vi hadde i beredskapslager på Banak, fra Forsvarets grønne til Sivilforsvarets langt mindre påfallende gråhvite farge. Deretter hakket kjøretøyene seg i kolonne av gårde fra Lakselv til Alta, også det om natta.

Beltevognene var utmerket egnet til å frakte politifolkene fra havna i Alta til nullpunktet i Stilla, der hundrevis av demonstranter hadde lenket seg sammen i et siste forsøk på å stanse oppdemmingen av Alta-Kautokeino-vassdraget. Makta sørget for at forsøket ble forgjeves. Etterpå kom beltevognene tilbake, og grønnfargen ble vasket fram igjen.

Forsvaret var med andre ord aktivt inne for å knekke samers og miljøverneres fredelige kamp. Det skjedde riktignok ikke i oktober 1979, men høsten 1981. Og det er på høy tid å ta et oppgjør med dette maktmisbruket.