Ares kritiske blogg

Aktive faglige tillitsvalgte er velferdsstatens fremste garantister

tirsdag, april 11, 2006

VIVE LA FRANCE 2!


Franskmennene (og - kvinnene) har gjort det igjen. De har vist at den franske venstresida står i første rekke for å slå tilbake høyrebølgen i Europa. 29. mai i fjor knuste det franske flertallet den markedsliberalistiske EU-grunnloven i et skrell av en folkeavstemming. Jeg kommenterte nyheten også den gang på bloggen min .

Etter ukesvis med massive - virkelig massive! - demonstrasjoner, ble endelig den forhatte statsminister Villepins og president Chiracs reaksjonære CPE-lovforslag slått tilbake i går. Lovforslaget gjorde unge arbeidstakere til fritt vilt. En imponerende allianse av fagorganiserte, studenter, elever og venstreaktivister kan feire en enormt viktig seier i dag.

Demonstrasjonene som har rullet over Frankrike har sannsynligvis vært kraftigere enn protestene i Paris 1968, og vi vet jo hva de betød for en viss generasjon. Kraften i protestene ryster høyresiden dypt, eller som Dagsavisen siterer den konservative avisa Le Figaros lederartikkel fra i går: "Sjelden har myndighetene blitt så undergravd, sjelden har våre institusjoner blitt behandlet så tøft." Her må sårene slikkes!

Jeg tenker at dette er det mye for oss i Norge å lære av. For eksempel må vi slutte å si at seire ikke kan oppnås fordi "markedskreftene rår". De kan faktisk manøvreres ut, om det gjøres med grunnlag i en virkelig kamp, og med folkelig støtte.

En annen tanke er kanskje å begynne å bli litt mer kritiske til alle dem som har gjort det til den høyeste dyd å arrangere konferanser, møter og "forum" i kamp for en bedre verden, enten de nå kaller seg allianser, aksjoner eller råd. Det er ikke i konferansesalene verden endres.