Ares kritiske blogg

Aktive faglige tillitsvalgte er velferdsstatens fremste garantister

lørdag, desember 03, 2005

Velkommen, prins Johnny!


Når det kommer et barn til verden, er det alltid grunn til å gratulere. Det er selvfølgelig like gledelig når de kongelige får barn, som når andre får det. Så i dag gratulerer også en overbevist republikaner Haakon og Mette Marit med den nyfødte!

Men når det nå er slik at vi har et kongehus, må også en republikaner, som skattebetaler, ha lov til å ha meninger om hvordan kongehuset skal te seg. Og da er det jo slik at den delen av monarkiet som skal ta over tronen faktisk ikke ter seg så verst. At alenemora i så måte har hatt god innflytelse på kronprinsen, er det ikke tvil om.

Kongehuset blir langt mindre sympatisk når vi tar med søstrene til Olav, og i økende grad også Märtha, Ari og deres besteborgerlige vennekrets. Dette er ikke noe annet enn et moderne adelskap, i et land som egentlig kvittet seg med dette snylterskiktet for mange hundre år siden.

Det blir sagt om den nye prinsen at siden han ikke er kronpins, kan han tildeles et vanlig, ikke-kongelig navn. Jeg har derfor et forslag, som både vil vise at kongehuset tar aktive skritt bort fra vestkantjåleriet, og dessuten vil fjerne en skjemmende flekk på Haakons rulleblad: Da han som 18-19-åring nedlatende hånet vanlige ungdommer på Oslos østkant med kollektivt å kalle dem ”Johnny fra Stovner”.

Kall den nye prinsen Johnny, Haakon! Det vil rette opp inntrykket av et kongehus med hang til venner som Preben, Nicolai og Joachim. Et slikt navnevalg vil dessuten øke statusen til en skikkelig og folkelig navnetradisjon på Oslos østkant.