Ares kritiske blogg

Aktive faglige tillitsvalgte er velferdsstatens fremste garantister

tirsdag, mai 24, 2005

Hva kostet denne herligheten?


Så er landsmøtet i Fagforbundet over. Dette må ha vært historiens lengste landsmøte i noe norsk forbund - hele seks dager har herligheten vart. I seks dager har mellom fire og fem hundre mennesker vært samlet i "storstua" i Folkets Hus i Oslo.

Vi må håpe utbyttet av dette var verdt prisen. I dette regnskapet er brukt arbeidstid en side av saken; det må selvfølgelig alltid avveies om denne (seks dager ganger la oss si 500 deltakere = 3000 dagsverk) kunne vært brukt enda bedre. Men spesielt tenker jeg på de økonomiske utleggene. For dette koster flesk! Hotellovernattinger og middager må vi selvfølgelig unne alle. I tillegg kommer ting som alle landsmøteeffektene delegatene får med seg, landsmøtefesten, gavene. Og ikke minst - kan det egentlig forsvares at landsmøtedelegatene i løpet av disse seks dagene får være eksklusive tilhørere til konserter av denne følgende perlerad med artister: Anne Grethe Preus, Åge Aleksandersen, Odd Børretzen og Mikael Wiehe?

Jeg syns ikke dette er lett å forsvare. Riktignok er vi Norges største forbund, men det er altså lavinntektsgruppene våre faglige ledere og delegater til landsmøtet representerer. Når vi også vet at lønnsnivået for fylkeslederne i forbudet nå snart er på en halv million, for deretter å stige oppover mot nærmere den millionen som forbundslederen unner seg - vel, da snakker vi om flittig bruk av medlemmenes kontingentpenger.

Spørsmålet er selvfølgelig om medlemmene føler de får tilbake for det de betaler. Jeg håper forbundsledelsen tenker gjennom dette, og for den del delegatene også. Det går an å moderere seg før neste landsmøte. Jeg tror det er på høy tid.