Ares kritiske blogg

Aktive faglige tillitsvalgte er velferdsstatens fremste garantister

torsdag, mai 26, 2005

Klasseskillene øker, men SV har sannsynligvis skutt gullfuglen


Når Stortinget i dag vedtar pensjonsforliket, er det historisk. Reiulf Steen viser i dagens kronikk i Dagsavisen på en glimrende måte at det mest historiske dessverre er at det Arbeiderpartiet han i sin tid ledet, nå "for første gang siden stiftelsen har ledet en prosess som vil utvide klasseskillene i landet vårt". Reiulf fortjener for øvrig bred støtte for det politiske mot og klarsyn han i lang tid har vist i denne saken!

Visst er pensjonsforliket forstemmende. Men samtidig: Motargumentene mot forliket, og dokumentasjonen for at dette er det hittil største anslaget mot velferdsstaten, har nå, bare knappe to uker etter at forliket ble undertegnet, vist seg å være så solid at dette ikke kan avvises. Så ser vi også at mediene, etter først å være komisk samstemte, nå begynner å se dette poenget.

I dette bildet har SV skaffet seg et solid trumfkort. SV framstår nå som det eneste partiet på Stortinget som forteller det samme som Valebrokk i Aftenposten på søndag, nemlig at keiseren er naken. I Klassekampen i dag dokumenterer partiet at ingen vinner på forliket. Og jeg er helt sikker på at SV nå gjør svært lurt i å være konsekvente kritikere av forliket - også når de kritiserer sine forhåpentligvis kommende regjeringspartnere i Ap og Sp. Flere og flere vil nemlig med sikkerhet avsløre hva kuttene i den framtidige pensjonen betyr for dem. Folk er ikke dumme! Når dette skjer, det rød-grønne regjeringsalternativet nettopp ha et parti som fanger opp denne misnøyen i valgkampen.

Faktum er at SV kan bli et stort parti på denne saken. Det forutsetter at partiet forvalter sitt pund på en like klok måte som hittil, i tida framover. Gjør de ikke det, vil Fremskrittspartiet garantert fange opp også denne folkelige misnøyen - på tross av at dette partiet hittil har gått inn for det mest ekstremt privatiserte pensjonsforslaget. Dette tror jeg SV allerede har skjønt.

RV-leder Torstein Dahle anbefaler SV å stille ultimatum til Ap og Sp i Stortinget i dag: Regjeringssamarbeidet kan bare bli noe av hvis pensjonsforliket forlates. Jeg tror ikke dette er noe godt råd. Spesielt Jens Stoltenberg har investert så mye personlig preistje i denne saken, at det å forsøke å presse fram en innrømmelse derfra nå, ganske sikkert vil skade "vårt" regjeringsalternativ mer enn det hjelper for en bedre politikk. Ingenting tyder uansett på at pensjonssaken kan vinnes nå. Derimot vil et konsistent SV i regjeringsposisjon - og et fortsatt politisk press fra opposisjonen i fagbevegelsen - garantere pensjonssaken som hett politisk tema i lang tid etter at Stortinget gjør sitt skammelige flertallsvedtak i dag.

Denne kampen er langt fra over, venner!